Klinisk Fakta

Definition och utveckling

Tennisarmbåge, golfarmbåge, musarm – dessa är alla vardagstermer för epikondylit. Inom medicinsk terminologi kallas skadan också epikondylopati, epikondylos eller epikondyalgi. (Källa: Wikipedia)

Beteckningen tennisarmbåge och golfarmbåge beror på vilken muskeldel och vilken seninfästning som påverkas.

För den yttre senan vid radiala epikondylen används det gemensamma namnet tennisarmbåge; för den inre senan vid mediala epikondylen används termen golfarmbåge eller golfarmbåge.

Namnet tennisarmbåge eller golfarmbåge kommer av att många tennisspelare och golfare drabbas av denna skada under sina aktiva idrottskarriärer. Kraften från upprepade slag och en eventuell felaktig racket-/klubblägesposition bidrar till den stora spridningen av skadan inom idrottskretsar.

Ett nyare namn för epikondylit är musarm, eftersom allt fler människor utsätts för ensidiga påfrestningar från monotont datorarbete.

Precis som tennisarmbåge och golfarmbåge är särskilt musarmen förknippad med mekanismerna för utvecklingen av repetitivt belastningssyndrom (RSI-syndrom) – skador orsakade av upprepad stress eller påfrestning. (Källa: Wikipedia)

I princip kan epikondylit uppstå under alla aktiviteter som belastar armen, även en felaktig sovställning kan vara utlösande. De flesta drabbade patienterna har aldrig spelat tennis eller golf i sina liv, men lider ändå av tennisarmbåge eller golfarmbåge.

Spridning och sjukdomsvaraktighet

Det finns många avhandlingar, undersökningar, studier osv. om förekomst och varaktighet av sjukdomen, men tyvärr når de inte en enhetlig slutsats. Det är bara enighet om att det för närvarande inte finns några verkligt giltiga siffror. Därför vill vi endast ge en liten översikt över den omfattande information som samlats in av oss om den nuvarande kunskapsnivån, där vi kommer att begränsa oss endast i utdrag till några källor.

Spridning

Tennisarmbåge eller golfarmbåge är den mest utbredda sjukdomen/skadan i industrialiserade länder efter ryggproblem.

Förekomsten (andelen personer som lider av sjukdomen per år) uppges vara mellan 1,5% och 6% av den allmänna befolkningen. Således lider upp till 40 miljoner människor av epikondylit enbart i Europa.

Incidensen (nya fall per år) uppskattas till och med vara 1% till 9%. Man antar att endast cirka 50% av de drabbade överhuvudtaget söker medicinsk behandling eller avslutar den för tidigt efter några misslyckanden.

Epikondylit är vanligast i åldersgruppen 45-54, och “tennisarmbåge,” eller skada på radiala epikondylen, är statistiskt sett 5 gånger vanligare än “golfarmbåge,” eller skada på mediala epikondylen.

Det finns också yrkesgrupper där denna skada/sjukdom är betydligt vanligare:

  • Skogsarbetare: upp till 29%
  • Montering i fordonsindustrin: upp till 20%
  • Kockar: upp till 10,5%
  • Plastikkirurgi: upp till 13,1%

Sjukdomens varaktighet I allmänhet antas den genomsnittliga varaktigheten vara 6 till 48 månader. Från och med 6 månaders varaktighet klassificeras epikondyliten redan som kronisk.

Photo cook with pot and Masalo cuff against tennis elbow, golfer's elbow, mouse elbow

Arbetsbortfall – Enligt siffror från CSST, Quebec (2009) är genomsnittlig arbetsincapacity 83,7 dagar och risken för återfall är 10,6% för vissa yrkesgrupper.

Så du förstår, epikondylit är vanligt och behöver lång läkningstid.

Tennisarmbåge? Golfarmbåge?
Vad är det egentligen?

Med varje rörelse av armen, fingrarna eller handleden verkar dragkrafter från underarmens muskler och senor på seninfästningarna (epikondyli) vid armbågen. Ovana höga belastningar, ansträngande eller upprepade rörelser av armen kan således leda till skador i form av mikrobristningar på dessa senor, vilket sedan kan leda till inflammation. (Källa: Netdoktor), (Källa: Wikipedia)

Diagram cause of epicondylitis, tennis elbow, golfer's elbow of Peak Padel Sweden AB.

Vid stigande ålder ökar risken för att skadan/sjukdomen blir kronisk, eftersom kollagenproduktionen minskar från cirka 40 års ålder och senorna blir mycket mindre elastiska och motståndskraftiga.

Smärtan kan uppstå i vila men även vid ansträngning, utgående från de skadade senorna och/eller på grund av inflammation.

Huduvorsak till tennisarmbåge

Precis som smärtans intensitet är orsaken till epikondylit individuell och varierande. Drabbade är aktiva människor som hantverkare, kontorsarbetare (PC-arbete; musarm), lagerarbetare, butiksarbetare, hemmafruar, idrottare, hobbyträdgårdsmästare, etc. Stickning, trädgårdsarbete eller snöskottning och liknande kan också utlösa denna förrädiska sjukdom.

Epikondylit orsakas ofta av en ovanlig och oväntad aktivitet, som att flytta, storstädning, byggnadsarbete, särskilda arbetsuppgifter, halka på snö och is och stödja upp sig med handen, eller många andra saker. När mikrobristningarna har utvecklats vid seninfästningarna blir de alltmer spända och irriterade av vardagliga påfrestningar, som att skaka hand, röra handen och fingrarna, borsta tänderna, kamma håret eller yrkesmässiga och sportrelaterade rörelser. Den onda cirkeln börjar och dragkrafterna gör sitt arbete.

Både tennisarmbåge och golfarmbåge uppstår av samma orsaker; en upprepad påfrestande aktivitet. 

 

Mother with two children rocks her offspring while wearing Masalo cuff against tennis elbow, golfer's elbow, mouse elbow
Man with jigsaw works with Masalo cuff against tennis elbow, golfer's elbow, mouse elbow

Effekter av epikondylit

För patienter med tennisarmbåge eller golfarmbåge innebär diagnosen epikondylit ofta en påfrestande inverkan på många områden i livet och en betydande förlust av livskvalitet.

Beroende på framsteg och allvarlighetsgrad av skadan/sjukdomen kan även enkla vardagshandlingar som att lyfta en kaffekopp, köra bil, duka bord eller skaka hand vara förknippade med svår smärta.

Det huvudsakliga symptomet är en stickande smärta i området kring armbågen, som beroende på intensiteten även kan stråla mot axeln och handen.

Beroende på om det är tennisarmbåge eller golfarmbåge som föreligger kan dessa symptom orsakas av vridrörelser eller liknande på utsidan eller insidan av armbågen.

Logisk terapeutiskt tillvägagångssätt mot epikondylit

Vanligtvis är den första behandlingen av tennisarmbåge en kortisoninjektion mot inflammationen. Vilket dock inte fungerar mot den faktiska orsaken och fysiska krafter. Konventionella stöd eller bandage föreskrivs ofta för detta ändamål. Dessa tennisstöd, stöd, spännen och ortoser fungerar alla enligt en kompressionsprincip. Genom att applicera tryck på muskelbuken bör senorna lindras.

Masalo Manschetten fungerar mycket framgångsrikt enligt en helt annan och ny princip.

Muskler och senor i underarmen är “fästa” vid de två seninfästningarna vid armbågen. Varje rörelse av fingrarna, musklerna och armen utövar dragkrafter på dessa två punkter. När de överbelastas uppstår skador där i form av mikrosprickor/mikrobristningar.

Du kan se verkan av dessa dragkrafter på din egen arm: Placera armen på ett bord och rör fingrarna, du kommer att se rörelsen vid den yttre epikondylen. Eller stäng bara handen till en knytnäve några gånger och öppna den igen. Om du nu greppar den nedre delen av din underarm i området för seninfästningarna nära armbågen med din andra hand kommer du att känna musklerna – dragkrafterna – arbeta.

 

Om dragkrafter orsakar skador och förvärrar dem med varje rörelse, är det inte bäst att lindra det påverkade området med en mottraktionsmetod?

Så fort dragkrafterna avleds av ett mottraktionssystem, borde det inte tydligt stödja läkningsprocessen och lindra eller till och med eliminera smärtan.

Dragkraft? Skapa motkraft!

Det är precis det som Masalo Manschetten gör. Motdraget ger omedelbar och långvarig lindring till det drabbade området. Senorna skyddas, smärtan lindras och läkningsprocessen stöds positivt – och armen kan trots läkning användas normalt! Den unika designen av Masalo Manschetten gör det möjligt att bära den permanent, dag och natt.

Denna nya behandling mot tennisarmbåge bekämpar direkt orsaken och följer en logisk princip som ett alternativ eller ytterligare terapi. Effekten är omedelbart märkbar.

Drag the slider completely to the right to see the cause of the pain – drag it to the left to see how the Masalo Cuff works against tennis elbow, golfer’s elbow, mouse arm (epicondylitis).

Hur fungerar Masalo Manschetten?

Man helps to put on Masalo cuff MED against tennis elbow, golfer's elbow, mouse elbow

Masalo Cuff arbetar med den beprövade Masalo motkraftsprincipen, vilken fortfarande är unik inom området för epikondylitshjälpmedel.

Över 60 000 kunder har redan kunnat läka sin skada med hjälp av vår produkt.

Den bekväma underarmsmudden på Masalo Manschetten placeras ungefär mitt på underarmen och fästs med den högkvalitativa och mycket hållbara kardborrefästningen. Överarmsremmen fästs sedan också med kardborreband och justeras efter aktivitet och belastning.

Tack vare den unika och patenterade designen följer överarmsremmen med varje rörelse. Dragkrafter minskas eller stoppas helt med den beprövade motkraftsprincipen, och det drabbade området lindras. De negativa dragkrafterna omdirigeras till överarmsremmen utan negativa bieffekter.

Woman wears Masalo cuff at night against tennis elbow, golfer's elbow, mouse elbow

Detta ger de drabbade senorna en chans att läka, även om armen fortfarande kan användas och belastas normalt.

Masalo Manschetten kan användas i förebyggande syfte och ge omedelbar lindring vid akut och kronisk epikondylit.

Manschetten kan och bör bäras 24 timmar initialt, om möjligt, så att senorna förblir permanent avlastade – även på natten – och sömnen inte störs av okontrollerade rörelser.

Till skillnad från “vanliga” bandage eller epikondylitstöd påverkar inte Masalo Cuff blodcirkulationen eftersom den inte använder kompression (tryck) och kan därför bäras permanent.

Om den används på jobbet eller under sport kan den främja styrkeutvecklingen. Enligt erfarenheter från andra drabbade är det möjligt att återvända till smärtfri idrott trots epikondylit/epikondylopati med Masalo Cuff.

När man spelar tennis har erfarenheterna från andra kunder visat att racketpositionen förbättras. Stabiliseringen av armbågen leder till en högre slagkraft. Således har drabbade med manschetten också haft nytta av andra sporter som styrketräning, spjutkastning, handboll och volleyboll.

KÖP NU!

Betala smidigt med klarna. 1-2dagars leverans.
Fri frakt inom SE!