Tips vid epikondylit

Denna information är avsedd för att förbättra förståelsen för epikondylit, men bör på inget sätt ersätta ett besök hos läkare eller användas för självdiagnos!

Förstå skadan och bli snabbare frisk!

För att bli frisk snabbare är det viktigt att åtminstone grovt förstå vilka rörelser och aktiviteter som belastar senorna kraftigt och eventuellt till och med förvärrar skadan.

I det här avsnittet kommer du att läsa, bland annat:

 • Var kommer smärtan ifrån?
 • Negativa påverkningar
 • Hur kan jag skydda mig själv?
 • Riskgrupper och mycket mer.

  Klicka här för att läsa kapitlet...

  Your Subtitle Goes Here
  ?

  Det finns grundläggande sett två typer av epikondylit:

  • Epikondylit lateralis humeri (Epikondylit humeri radialis = tennisarmbåge)
  • Epikondylit ulnaris humeri (Epikondylit humeri medialis = golfarmbåge)

  Grundläggande sett är flexorn och extensorn i handleden främst ansvariga för maximal belastning på senorna. Den så kallade extensorn belastar den yttre seninfästningen (laterala, radiella = tennisarmbåge), medan flexorn belastar den inre seninfästningen (ulnara, mediala = golfarmbåge).

  Exempelvis diagnostiseras ofta tennisarmbåge genom att sträcka handen uppåt och pekfingret mot kroppen när armen är rakt ut. Detta leder till smärta vid belastning.

  Samma gäller för golfarmbåge, förutom att handen måste böjas extremt mot handflatan.

  Andra negativa påverkningar – vibrationer, ryckiga rörelser och mer

  Förutom rörelserna i handleden och fingrarna kan ryckiga rörelser, vibrationer, översträckning och översträckning vara ansvariga för att extremt belasta senorna. Dessa kan förlänga sjukdomsperioden, och särskilt i kombination kan dessa påfrestningar vara ogynnsamma.

  Hur kan jag bäst skydda mig själv?

  Vi vet att av olika skäl (arbetsrelaterat eller inom vissa idrotter) kan du inte alltid undvika dessa rörelser och påverkningar, men det finns alltid sätt att minska dem.

  Till exempel, utöver mottraktionsprincipen hos vår Masalo Cuff, som skyddar och lindrar seninfästningarna, kan du stabilisera dina handleder något.

  Vi arbetar också med att utveckla en produkt för detta ändamål, men det kommer att ta lite tid. För närvarande rekommenderar vi, förutom Masalo Cuff, användning av en vanlig handledsbandage. Detta bandage bör vara elastiskt och endast dämpa rörelserna i handleden något, som en slags stötdämpare. Handleden bör inte stelna eller immobilisera handleden.

  Du kommer att hitta olika sådana bandage mycket billigt i välkända onlinebutiker, i sportbutiker, gym etc.

  Inom styrketräning används ofta s.k. fitnesshandskar med handledsstöd. Dessa handskar finns i olika versioner, som halv- eller helfingerhandskar, och är också mycket bra för skydd.

  Men du kan också enkelt använda en elastisk rem och sätta den runt handleden och om och om igen mellan tummen och pekfingrarna (inte för hårt).

  Vad mer kan jag göra för mina senor?

  Senor består till stor del av kollagen (olika typer) och har en dålig återhämtningsförmåga. Det är ett s.k. bradytrofiskt vävnad (med en långsam metabolism), vilket innebär att det är en vävnad med få blodkärl och nerver. I ålderdom minskas kollagensjälvproduktion, senor blir mindre elastiska.

  Här kan du hjälpa till med rätt, det vill säga hälsosam näring och även kosttillskott. Det finns mycket bra kosttillskott, men tyvärr också många överprisade och värdelösa produkter. Vi kan inte och vill inte ge en rekommendation av den anledningen.

  Var vänlig och rådgör med din lokala läkare eller apotekare.

  Särskilda riskgrupper, aktiviteter, sporter

  Även om vår Masalo Cuff är mycket effektiv, finns det alltid kunder från särskilda riskgrupper eller sporter, varav vissa har ganska lång återhämtningstid.

  Särskilt påfrestande är aktiviteter med:

  Skruvdragare, slagborrar, maskiner som genererar stora vibrationer/stötar, hammare, mejslar, sågar, finmotoriska rörelser av fingrar och handled (tandläkare, optiker, fotvård, etc.), frekventa repetitioner, etc.

  Sporter som är särskilt påfrestande inkluderar:

  • Bordtennis (från handleden)
  • Mountainbike (vibrationer)
  • Klättring
  • Styrketräning och bodybuilding
  • Golf
  • Tennis

   Stretchövningar

   All idrottare vet att stretching är bra och viktigt, liksom uppvärmning. Nu finns det emellertid många webbplatser på internet som rekommenderar stretchövningar för tennisarmbåge och golfarmbåge och ger instruktioner. Vissa påstår att tennisarmbåge/golfarmbåge bara är en kramp. Är det sant?

   I det här avsnittet kommer du att läsa, bland annat:

   • Är stretching användbart?
   • Hur strechar jag korrekt?

   Klicka här för att läsa kapitlet...

   Your Subtitle Goes Here
   ?

   Vi vill inte förringa dessa övningar, som uppenbarligen hjälper vissa människor, och vi vill inte heller negativt utvärdera dem. Emellertid har vi kunder där just dessa stretching-övningar hade drastiska konsekvenser. Av denna anledning uppmanar vi dig att vara försiktig.

   Dessa stretching-övningar utförs genom att sträcka ut armen och sedan böja och sträcka handen mot motstånd. Du utövar således starka krafter på de skadade senorna (se även ovanstående förklaringar under “flexor och extensor av handleden”).

   Det finns även så kallad “hängning på stången” – där man hänger på en stång (vanligtvis fäst i dörrkarmen), vilket också starkt drar i senorna.

   Vårt råd om stretching-övningar, hängning från stången, etc.:

   Vi håller inte med om rekommendationen från vissa webbplatser som säger “sträck ut mot smärtan”.

   Om du vill göra stretching-övningar osv. uppmanar vi starkt dig att göra detta med omsorg och försiktighet. Om du upplever att dessa stretching-övningar är skadliga för dig, pausa dem. Lyssna på din kropp. Om till exempel befintliga tennisarmbågsbesvär också ger smärta på golfarmbågen efter stretching-övningar bör du omedelbart prata med en läkare.

   Fysioterapi och massage:

   Som ett alternativ till de mycket kontroversiella stretching-övningarna som diskuterades i det föregående avsnittet kan fysioterapi och massage möjligen bidra positivt till läkningsprocessen vid epikondylit. Inflammation och hur man bekämpar det är också innehållet i nästa avsnitt.

   I det här avsnittet kommer du att läsa, bland annat:

   • Är fysioterapi användbart?
   • Kan massage hjälpa mig?
   • Vad kan jag själv göra?
   • Cervikal ryggrad
   • Behandling av inflammationer
   Woman wears Masalo cuff against tennis elbow and massages her elbow fascia with hedgehog ball

   Klicka här för att läsa kapitlet...

   Your Subtitle Goes Here
   ?

   Som redan nämnts tror vissa människor att tennisarmbåge/golfarmbåge bara är en kramp. På grund av de många kundkontakterna, våra egna lidande berättelser och års forskning kan vi inte hålla med om detta påstående.

   Men som så ofta ligger även i detta påstående en liten gnista av sanning.

   Människan har en så kallad smärthukommelse, och ditt undermedvetna “vet” efter en viss tid: “Var försiktig, nu kommer det att stramas åt igen, snart kommer smärtan att komma…”

   Som ett resultat antar du omedvetet återhållsamhet, vilket innebär att du “krampar” till vissa saker och aktiviteter. Förutom en ogynnsam hållning (mer om detta finns i avsnittet “kiropraktiska behandlingar”) leder detta ofta också till muskelkramper. En spänd muskel drar ihop sig och belastar senorna mycket hårdare än vanligt.

   Många kunder rapporterar att dessa kramper i musklerna på underarmen även kan kännas och de beskriver dem som “små knölar”, det vill säga förhårdnader.

   Självklart är professionell fysioterapi behandlingsmetoden här, men tyvärr finns begränsningar för ersättning och fysioterapi är inte gratis.

   En riktigt bra alternativ är massage med en piggboll eller en fasciarulle.

   Köp en av de pigga “igelkottsbollarna”, de kan köpas för under 10 € i en dubbel förpackning på kända online-plattformar.

   Massageguide

   Massera (eller ännu bättre, få massage) hela underarmens muskler flera gånger i veckan, efter arbete i cirka 10-15 minuter. Du rullar den masserande bollen med tryck (så att den fortfarande är bra att bära, men redan klart märkbar) långsamt från handleden mot armbågen.

   Som ett resultat löser kramperna upp sig och du skapar en bättre blodcirkulation, vilket är fördelaktigt för läkningsprocessen. Dessutom är denna metod mycket mild och behaglig.

   Antiinflammatoriskt och vård efter massage

   En epikondylit består vanligtvis av två problem. Senorna orsakar mikrotrauma (mikrosprickor) och kroppen reagerar med en inflammation.

   Även om denna inflammation i många fall försvinner under läkningsprocessen händer det också att den sprider sig.

   Var säker på att prata med en läkare om behandlingsalternativen för inflammation, det finns många och bra alternativ där.

   Senast, om du har känslan av att inflammationen sprider sig genom hela armen, eventuellt även mot axeln, bör du rådgöra med en läkare. Även i axeln finns en slemsäck som kan bli inflammerad. Slemsäcksinflammation är mycket smärtsam, och behandlingen av en sådan slemsäcksinflammation kan vara tidskrävande.

   Om du till exempel känner en värkande smärta, utan att anstränga armen, finns det misstanke om att en inflammation är närvarande.

   Ofta försvinner inflammationen så snart senorna läker. Du kan också stödja detta.

   Beprövade hudvårdsmedel inkluderar till exempel spetslindor, antiinflammatoriska salvor, kvarklindor, kylning etc.

   Du bör använda en antiinflammatorisk salva enligt bruksanvisningen och applicera den flera gånger om dagen.

   För stöd och efter massage är det mycket behagligt att till exempel applicera en kvarklinda (ta kall kvarg från kylskåpet), skölj sedan armbågen med en valfri salva.

   Kiropraktoriska behandlingar

   Så snart du kan hantera ditt vardagsliv bekymmersfritt igen och är smärtfri igen, förutom kanske en sporadisk “nypning”, kan det vara användbart att introducera dig själv för en kiropraktor.

   På grund av de beskrivna hållningarna är ryggkotorna, särskilt de cervikala (halskotorna), ofta inte längre optimalt justerade. Detta är vanligtvis obekvämt och kanske till och med smärtsamt och kan leda till flera följdsjukdomar.

   Kiropraktorn kan tackla detta problem på ett bra och skonsamt sätt. Tyvärr klassificeras dessa terapeuter ofta som naturterapeuter i Sverige och andra europeiska länder, vilket innebär att du själv måste betala för dessa sessioner.

   Ändå rekommenderar vi att du unnar dig några av dessa sessioner och låter din ryggrad rättas ut.

   Träning & Sport

   Tack vare Masalo Manschetten kan du träna och belasta armen som vanligt även med epikondylit. Men vad ska man tänka på?

   I detta kapitel får du läsa om, blad annat:

   • Kan jag utöva sport trots skada?
   • Vad behlver jag tänka på?

   Klicka här för att läsa kapitlet....

   Your Subtitle Goes Here
   ?

   I stort sett främjar träning läkningsprocessen, men det finns ofta situationer där tennisarmbåge/golfarmbåge gör så ont att du knappt kan röra dig.

   Men så snart du inser att till exempel Masalo®-muffen lindrar det drabbade området och minskar smärtan, rör på dig och använd armen så ofta och så normalt som möjligt.

   Att använda din arm håller dig mobil, men du måste vara försiktig så att du inte överdriver det. Om du tränar, minska belastningen (ta mindre vikt när du tränar) och gör hellre fler repetitioner.

   Gör alltid övningarna långsamt och jämnt, njut helt enkelt av din återfunna livskvalitet.

   Sports despite epicondylitis“!

   Vad gör jag som skadan återkommer

   Det är inte en trevlig tanke, men det är möjligt att epikondylit kommer tillbaka vid något tillfälle trots tidigare läkning. Hur kan du skydda dig mot det?

   I detta kapitel kommer du att läsa om, bland annat:

   • Vad gör jag om skadan kommer tillbaka?
   • Kan jag skydda mig mot återfall?
   Woman ironing with pain in elbow due to tennis elbow

   Klicka här för att läsa kapitlet...

   Your Subtitle Goes Here
   ?

   Den som någonsin har haft epikondylit är inte immun mot återkommande episoder.

   Tyvärr är det inte ovanligt att kunder slutar använda Masalo Cuff för tidigt och sedan känner smärtan igen efter en kort stund. Om du använder vår manschett, använd den så mycket som möjligt tills du har återhämtat dig helt och använd den sedan fortfarande förebyggande för vissa aktiviteter och sporter.

   Du bör aldrig placera manschetten helt utom räckhåll, och om du ens känner att smärtan kan “börja igen”, sätt på manschetten igen omedelbart. I de flesta fall kan du förhindra att skadan blir riktigt allvarlig igen och är vanligtvis smärtfri på bara några dagar.

   Summering

   I nästa avsnitt har vi sammanställt och summerat några tips för dig så att du kan använda dem på ett överskådligt sätt.

   Klicka bara på knappen nedan och dra nytta av våra ytterligare tips för att hjälpa dig bekämpa din epikondylit.

   ORDER NOW!

   Order 100% safe and convenient in our online store!
   Free shipping within Sweden!